Ponev – kakovost šteje!
Naše babice so vedno govorile, da je za dobro kosilo potrebna prava ponev. Okusno kosilo narejeno brez sprijemanja in negativnih misli kuharice je ključ do rešitve. Tudi vi, lahko poskrbite za okusen obrok zase in svojo družino, ki ga zagotavlja dobra ponev na happycall.si.
Katere so lastnosti dobre ponve?
To je zagotovo vprašanje, ki bi ga morali nameniti našim pridnim mamam in babicam, ki bi zagotovo povedale marsikatero skrivnost odličnih kuharic. Večina lastnosti dobrih ponev povezuje s samo težo ponve, njeno velikostjo, pa tudi samo sestavo ponve in enostavnostjo njene uporabe.
Ponev mora biti dober prevodnik toplote. Gre za lastnost, ki jo običajno zagotavljata bodisi baker, bodisi aluminij, ki sta na temperaturne spremembe zelo odzivni kovini. Razporejanje toplote znotraj ponve je najboljše pri proizvodih, ki so sestavljeni iz več različnih slojev materialov – govorimo o profilu slojev materialov. Take ponve so običajno nekoliko težje, dobro je, da imajo debelejše stene in bazo.
Pa se splača plačati več za navadno ponev?
V resnici je to še eno vprašanje za naše babice. Že te so nas učile, da je ena dobra ponev vredna več kot 100 slabih. In to je dejansko res. Kvalitetne ponve z debelim profilom izdelane iz materialov, ki dobro prevajajo energijo, se zelo hitro segrejejo in ohladijo. Debelejši profil zagotovi več razdalje med površino za kuhanje v ponvi in virom toplote, kar med drugim prepreči, da bi se hrana zažgala.
Dražje ponve običajno odlikujejo sloji materialov, ki preprečijo sprijemanje hrane, pred nakupom pa obvezno preverite tudi odpornost ponve na visoke temperature in poškodbe. Na ta način boste zagotovili daljšo življenjsko dobo ponve ter pridobili pomembno informacijo tudi o morebitnih škodljivih vplivih materialov ponve na ljudi ali pa okolje.
Kakovostne ponve običajno pridobijo tudi certifikate, ki zagotavljajo kakovost izdelave, lahko pa s certifikatom proizvajalci poudarijo varnost uporabe ponve tako za ljudi kot tudi okolje.