Meniskus je pogosto tarča poškodb

Meniskus je pogosto tarča poškodb

Koleno je zelo obremenjen sklep, zato je pogosto podvržen poškodbam in bolečinam, najpogostejši razlog za bolečine v kolenu pa je poškodba meniskusa. Obiščite spletno stran www.semos.si/meniskus in se pozanimajte, kako si lahko pomagate, če tudi sami trpite za poškodbo meniskusa.

V kolenskem sklepu imamo dva meniskusa – enega na zunanji, drugega pa na notranji strani kolenskega sklepa, ležita pa med stegnenico in golenico. Ker se stegnenica in golenica ne ujemata popolnoma, sta meniskusa ključna, saj kompenzirata to neujemanje, poleg tega pa pripomoreta k stabilnosti kolenskega sklepa. A ravno meniskus je tisti del kolenskega sklepa, ki je največkrat tarča poškodb. Pri starejših osebah so poškodbe meniskusa predvsem degenerativne, pri mlajših pa do njih pride zaradi različnih športnih dejavnosti, denimo zaradi sunkovitega rotacijskega giba v kolenu. In kako veste, da imate poškodbo meniskusa? Morda boste ob določenem gibu začutili in celo slišali pok v kolenu, lahko začutite nenadno bolečino v kolenu, ki pa vas ne bo ovirala pri hoji, lahko imate oteklo koleno ali pa imate občutek zatikanja in preskakovanja v kolenu. Na poškodovan meniskus lahko nakazuje tudi omejeno gibanje kolena, v skrajnem primeru je lahko gibanje povsem onemogočeno. Seveda je ob poškodbi meniskusa najprej treba obiskati osebnega zdravnika, ki bo potrdil diagnozo. Če se je raztrgani del meniskusa zataknil v sklep bo potrebna takojšnja operacija, sicer pa boste deležni različnih terapij – vse je odvisno od tega, za kakšno poškodbo meniskusa, kakšna je lokacija in velikost poškodbe. Ena izmed fizioterapevtskih metod zdravljenja meniskusa je denimo zdravljenje s K-Laserjem – omenjena metoda je najbolj učinkovita pri zgodnjih fazah poškodbe. Potem je na voljo še Human Tecar metoda ter HiToP visokofrekvenčna elektro terapija. V kasnejših fazah zdravljenja pa se uporablja tudi terapija s fokusnimi udarnimi valovi.

Kolenski sklep je zelo obremenjen, zato je pogosto izpostavljen poškodbam. Meniskus je del kolenskega sklepa, ki je največkrat tarča poškodb, na srečo pa obstaja kar nekaj učinkovitih terapij za zdravljenje poškodb meniskusa.