Pismenost po terminologiji UNESCA pomen sposobnost pisati in brati z razumevanjem kratkih stavkov v posameznikovem vsakdanjem življenju.

knjiga - vir znanja
knjiga - vir znanja

8. september je mednarodni  dan pismenosti. Na svetu je po podatkih konca l.2005 še vedno nekaj več, kot  18 % nepismenih prebivalcev, starih 15 let ali več. Od tega je precej več nepismenih  žensk (23,2%), moških  (13,1%). Nepismenega je tudi, kar 4/10 afriškega prebivalstva. Svetovno povprečje dviguje Evropa, ki napram ostalim  premore 1,3 % nepismenih, medtem, ko jih je v severni in južni Ameriki nepismenih  dobrih 6,5%, v Aziji pa 21 % prebivalcev. (vir&podatki svet)

Mednarodni ali svetovni dan pismenosti pri nas je bolj, kot ne  informativne narave, kar se je zahvaliti  že pred več desetletji uvedenemu obveznemu  osnovnošolskemu  izobraževanju. Podatek pridobljen l.1991, povzet po starostni grupi 15 let naprej brez  izobrazbe ali le s končano nekajletno osnovno šolo, je 0.46 % nepismenih prebivalcev, ki pa se  iz leta v leto še izboljšuje in že nekaj časa zatorej statistično za Sloveniji ni več značilen.

Nepismenost v Sloveniji se na račun pravilnega pristopa k izobraževanju in vzgoji  počasi, a vztrajno izkoreninja.

Preberi še:
POZOR! Mali heroji na pohodu
Ponovna pridobitev vozniškega dovoljena
Najbolj iskano na najdi.si
Slovenija še vedno teče

News Reporter

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja