20. decembra 2013 je zadrhtela OZN: “Nekdanji predsednik države Danilo Türk je izrazil željo, da bi bil kandidat za generalnega sekretarja organizacije Združenih narodov (ZN).”

danilo-turk-ozn

Kdo in kaj je Danilo Turk za ONZ?

Danilo Türk je leta 1992 postal prvi veleposlanik Repubilke Slovenije na sedežu ZN v New Yorku. Kot slovenski veleposlanik je v letih 1998 in 1999,  ko je bila Slovenija nestalna članica, je dvakrat predsedoval Varnostnemu svetu ZN. Generalni sekretar OZN Kofi Anan je Danila Turka (foto: delo.si) 1. februarja 2000 imenoval za svojega pomočnika za politične zadeve. Turk je delo, ki je vključevalo analitične in svetovalske dejavnosti v zvezi s takrat aktualnimi kriznimi žarišči  v Afganistanu, na Balkanu, Haitiju, Iraku, Kolumbiji, Libanonu,  Mjanmaru, Palestini, Severni Koreji…, opravljal več kot pet let. Ker mu novega mandata pomočnika generalnega sekretarja niso potrdili je kandidiral tudi za položaj generalnega sekretarja. Neuspešno. S 111 ameriškimi dolarji na UNFCU (Nations Federal Credit Union) in brez kakršnihkoli prihrankov se je obubožani DT septembra 2005 vrnil v domovino in zavzel mesto profesorja mednarodnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Junija leta 2007  je s podporo državljanov (podporo mu izrazile tudi parlamentarna stranka  DeSUS, stranka SD, stranka Zares ter zunajparlamentarne stranke AS, Krščanski socialisti  in Demokrati) vložil kandidaturo za predsednika R Slovenije in se pomeril na predsedniških volitvah 2007 . Uspešno.

Po novem porazu, tokrat  na predsedniških volitvah 2012,  in decemberskem izteku prejemanja nadomestila za opravljanje predsedniške funkcije in s tem povezane pravice, kot sta pisarna in administrativno osebje, bi se Danilo Turk rad ponovno zavihtel na plačilno listo OZN. Petletni mandat generalnemu sekretarju Ban Ki Moonu, ki je na čelu OZN drugič, poteče 31. decembra 2016. Volitev in imenovanje novega generalnega sekretarja bo v letu 2016. Novi generalni sekretar bo mandat nastopil 1. januarja 2017.

Vlada Alenke Bratušek podpira Turkovokandidaturo.

Pa  reference Danila Turka?

Smeh in zabava sta njegovo drugo ime!

News Reporter

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja