Brezplačnik - tednik - Exspres
Brezplačnik - tednik - Ekspres

Sreda 30.julij 2008, 1. številka novega brezplačnega čtiva; brezplačnik – tednik Ekspres:

Brezplačnik Ekspres v  nakladi 340.000 izvodov izdaja ‘zelo ne-slišano’ podjetje Zame-tek d.o.o. Predvidevam, da novo ustanovljeno podjetje brez preteklosti, sveže, kot jutranja rosa. Svež je tudi tednik Ekspres, ki bi lahko bil krinka, morda želja po neokrnjenosti…?
Brezplačnik Ekspres je s svojo  naklado lansiran po šabloni, ki jo imajo praviloma takšni brezplačniki, saj ciljajo na vseslovensko populacijo povprečnega bralca, nekako sorazmerna s predvidenimi bralnimi gospodinjstvi.
Kdo so povprečni bralci, se sprašujejo tisti “nadpovprečni” in “pod-povprečni”? Sam to vem, ker se uvrščam mednje. Ne vem, pa kdo sta ostali dve kategoriji? Kljub svoji povprečnosti, pa lahko rečem, da  v časopisu pogrešam tisto, kar na drugi strani ljudje, ki so del projekta obljubljajo. Nekaj novega, neznanega, svežega. Vse zapisano, je že videno slišano.
No, za začetek, jim bralci oprostijo, saj začetek ni nikoli preprost. Če želiš upravičiti svoje napovedi, je potrebna  previdnost predvsem v startu.
Med poznanimi pisci  tednika Ekspres Drago Jančarj, ki poda svoje mnenje v zapisu “Dva paradoksa” in na zadnji strani Matej Makarovič, ki tudi razglablaj o tematikah medijev in tabujih.

Avtorica uvodnih misli, Nika Albreht, v prvi številki optimistično napoveduje svežino novega brezplačnega tednika Ekspers:

“Slovenija je žal še vedno družba monopolov, vsak poskus spreminjanja tega zatohlega stanja pa je bolj kot ne, pospremljan z neusmiljenimi kritikami.

Zato bo Ekpres vestno sledil vsem pomembnim dogodkom in vas seznanjal tudi z vsem tistim, kar bi utegnilo ostati prikrito!”

Drzne napovedi, ki jih slišimo ob vsakem novem časopisu in  želi pritegniti bralca.
Ne morem mimo prvega odstavka, kateremu je Ekspres tako nasprotujoč, da je že kar preveč očitno. So želeli s tem resnično poudariti, da bo to časopis, kateremu monopol ne more do živega ali pa je krinka, o kateri lahko mi le burimo svojo domišljijo?

Na 24 straneh  niti ene same reklame. Buri mi domišljijo!

Za drugi odstavek  le opozorilo, da v kolikor bo tematika člankov povzemana, kot je servirana v tej izdaji, ne bo prepričalo niti povprečnega bralca. Kakšno svežo, radikalnejšo zadevo na papir in  repertoar tednika Ekspres bo posrkal prenekatereg bralca.

Upam, da se ne bodo zapisi po deseti številki predajali zaradi želje po branosti in vzbujanja pozornosti v sporne namige in insinuacije, kamor se zateka v zadnjem obdobju veliko medijev in tako meša kredibilnost informacij, zaradi svojih želja, skoraj do pravljičnih zaključkov!

Ali je brezplačni tednik Ekspres morda le še eden med mnogimi, ki  v zadnji periodi izhajajo podobno, kot rastejo gobe po dežju?

Morda pa si bo res utrl svojo pot?

Po nekaj prebranih številkah, morda že najdemo odgovor na to!

News Reporter

2 thoughts on “Ekspres – pomembno, prikrito, razkrito…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja