Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki se naložijo na uporabnikov računalnik, ko ta prvič obišče določeno spletno mesto, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Uporabnik  lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči v svojem spletnem  brskalniku.
Kako delujejo piškotki?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje.Tako se prihrani čas, brskanje po spletnih straneh je učinkovito in uporabniku prijazno. Piškotke uporablja večina spletnih strani. Piškotki so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika.

Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani, pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev  in pri zbiranju raznih statistik o navadah spletnega uporabnika. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja