Povprečni volivec danes ni več neumen, ampak je v nekaterih primerih celo nad povprečjem nekaterih poslancev, zato so besedičenja o manjših referendumskih korekturah nabijanje v prazno.
Kar se vladajočim zdi mala korekcija, za nas volivce lahko pomeni radikalna sprememba. Če bi Jure ne izopstavil identičnega vprašanja, kot sem ga nedavno postavil sam, bi pomislil, da vstopam v stanje, kakršnem je vlada že od svojega nastanka. Stanje skleroze in stagnacije.
Kdaj bomo končno stopili na volišča in bili deležni enega pametnega referenduma oz. kdaj bomo volivci dobili priložnost glasovati v pomembnem referendumskem vprašanju?

O posvetovalnem referendum imajo mnogi jasna stališča. Zato se ta, kot takšen, v teh časih zdi povsem irelevanten, razpis zanj pa čisto razsipništvo in negospodarno ravnanje z javnimi financami. Pri spremembah zakona o referendumih bi tega enostavno črtali s seznama Ni rentabilen in navsezadnje z njim davkoplačevalci in volivci le podpiramo lenobo ali nesposobnost ljudi, ki so za svoje delo odlično plačani.

O zakonodajnem referendumu zna biti debata bolj delikatna in v končnem konstruktivna ali celo razdiralna. Jasno je, da so filtri zanj prestrogi. Zakonodajnega referenduma se nekateri boji kot hudič križa! Ta bojazen ni na nas volivcih, je pa naša dolžnost boriti se za to eno redkih ustavnih pravic, s katero lahko deloma kljubujemo peščici mogočnih posameznikov.

Zakonodajni referendum je stikalo in to stikalo za prekinitev verižne reakcije nujno potrebujemo. Referendum je potrebno modernizirati, vanj vključiti več referendumskih vprašanj, ga časovno umestiti na letni plan in ga montirati na steno v višino, kjer bodo v sili lahko nanj pritisnili tudi tisti najnižji.

News Reporter

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja