Stranki ZARES in LDS sta na zadnjih državnozborskih volitvah dobili po 9,37 % in 5,21 % glasov volivcev, po zadnjih raziskavah pa volilni prag 4 odstotkov za vstop v parlament, razen združeni, sploh ne moreta prestopiti.

LDS stranki je  leta 2008  komajda  uspelo prestopiti volilni prag na državnozborskih volitvah ter zasesti 5+ poslanskih sedežev v Državnem zboru, medtem, ko jih jeZARES zasedel 9+.  Ta čas stranki LDS in ZARES, letu in pol od ustoličenju levega trojčka, po podatkih javne raziskave o podpori volivcev strankam, imata tako minimalno podporo, da lahko prag za vstop v parlament komajda prestopita le združeni.

Slovenski utrip, tretje letošnje ankete – Demokracija v Sloveniji, kot je FUDŠ – Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici poimenoval projekt raziskav, narekuje; če bi bile volitve danes bi v vladi bile le 3 stranke. Najmočnejši dve stranki SD IN SDS ter Jelinčičeva SNS, ki bolj diha za ovratnik stranki SD, kot pa lahko SD sopiha za SDS.

Podpora strankam po kokpo
Podpora strankam po raziskavi Slovenski utrip - mesec marec

Slabo kaže tudi Erjavčevi upokojenski stranki Desus in Žerjavovi stranki SLS. Skrata  trenutni mix političnih kart je neverjeten, a primeren posameznim akterjem, zagotovo pa ne dokončen.

News Reporter

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja