Sprejeta Konvencija ZN proti korupciji 31.oktobra 2003 je zapisala današnji dan 9.december za Mednarodni dan boja proti korupciji – International Anti-Corruption Day.
Države podpisnice  resolucije ZN 58/4, katerih  je več kot 100, ki so  združene v organizaciji GRECO –  skupina držav v boju proti korupciji pod okriljem Sveta Evrope –  prilagajajo protikorupcijsko zakonodajo  mednarodnim standardom.

Korupcija, ena od številnih problemov  sodobne družbe, ki je med drugim  omogočila tudi novodobne instant bogataše – tajkune, napada primarno prioriteto človeka – poštenje.  Pri nas se s tovrstnim težavam  postavlja v bran  protikorupcijska komisija s predsednikom  Dragom Kosom na čelu, a pravih odmevnejših epilogov Slovenija do danes še ni imela.  Skratka boj zoper korupcijo pri nas, kot tudi ne v Evropi, kot ugotavlja GREKO, ni najbolj uspešen, četudi   Slovenija po poročilu Organizacija Transparency International ni na seznamu koruptivnosti pri  repu,  pa tudi ne tako blizu vrha poštenih.

Organizacija Transparency International  ugotavlja prisotnost korupcije v 180 državah po vsem svetu in poda enkrat letno svoje poročilo.  Na lestvici koruptivnosti  smo na 27. mesto. Na 1. mestu in država z najmanj korupcije  naj bi bila Nova Zelandija, za njo Danska in Singapur. Po indeksu korupcije od 1-10, pri čemer 1 pomeni najvišjo vrednost, ima Slovenija indeks 6,6. Po odmevni aferi Patria, tudi že domnevno Finska ni država, ki bi v Evropi sodila na sam vrh z najmanj korupcije, saj so jo prehitele kar 3 države, Švedska (3.), Švica (5.)in že omenjena Danska(2.) Sosednja Hrvaška je na lestvici na 66. mestu.

Lestvica koruptivnosti po Transparency International vseh 180 držav.

News Reporter

1 thought on “Mednarodni dan boja proti korupciji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja