Ko je DZ že sprejel zakon o obratovalnem času trgovin, ki smo ga državljani izglasovali na zakonodajnem referendumu, ga je v začetku leta 2006  ustavno sodišče (US) zadržalo.

21. septembra 2003 je na referendumu 57,5 odstotka volivcev podprlo omejitev odpiralnega časa trgovin,  41,7 odstotkov volivcev pa je bilo proti.

image

Izvajanja dela zakona o odpiralnem času trgovin je US razveljavilo, ker so pobudniki menili, da so spremembe zakona v nasprotju z načeli pravne države in svobodne trgovine.

maj 2004: Mercator vloži pobudo za presojo zakona. Pridružil se mu je tudi Petrol, KompasMTS, Era, MG Market in samostojni podjetnik Marjan Andrlon.

Na kratko: “US je demantiralo voljo ljudstva, ki jo je za relevantno potrdil celo zloglasni  DZ”. Ironično in jebeno neugodno. Sploh  za edino, od ljudstva, možno ljudsko alternativo zavračanja. Po tem je postalo jasno, da je referendumska  kredibilnost, o kateri je bilo govora že davno, vredna prav toliko, kot iztrebki  Plestenjakove čivave. Pač, veseloigra družinskega gledališča, ki je ponovno in pretkano zadušila civilne strasti.

Maj 2005: Ustavno sodišče je  razsodilo, da novela zakona o trgovini ni v neskladju z ustavo.

Decembra 2006: DZ sprejel novelo zakona o trgovini, ki določa Trgovine z  so lahko odprte največ deset nedelj v letu. Brez omejitev bodo lahko odprte trgovine z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, v starih mestnih in trških jedrih, zdraviliščih, kulturnozgodovinskih in romarskih centrih, turističnih središčih, smučarskih centrih, marinah, kampih,  bolnišnicah, pokopališčih, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah.

Danes je ob nedeljah  odprtih vse več trgovinskih centrov, ki premorejo nešteto trgovin. To so svakakve štacune, ki prodajajo vse, razen tistega čemur je podleglo ustavno sodišče. Prodajanju nujnih življenjskih potrebščin! Te naprej  ostajajo plod domišlije ustavnega sodišča? No, ja, eni toleriramo pod te celo tampone, kondome, cigarete in vžigalice. Ustavno sodišče pa tudi modrce, broške, tangice, skuterje, petarde in ostala, nujna, eksplozivna sredstva, pa tja do iPhona in kredence…

Tako po zaslugi US blagovno-trgovinski centri, kljub njihovi revščini,  rastejo in  prosperirajo na trgu. Mega trgovinski centri se oglašujejo, kot še nikoli v zgodovini  in so postali pribežališče obubožanih in podivjanih Slovencev.

Če so nedelje že pravilo, pa so prazniki še vedno izjeme. Nekaj korekcij je bilo že opravljenih, nekaj jih še bo. Začeli bi kar z ustavnim sodiščem in regularnimi sodišči, ki jih pestijo astronomski zaostanki. Nadaljeval bi z upravnimi enotami, ki sedaj ne obratujejo niti vseh 5 delovnih dni med tednom, četudi naj bi te delale? Kdaj so se te spet pogospodile mi ni znano. Pa to ve vsaj minister?

Povezano:
Prazniki, dela prosti dnevi v letu

News Reporter

6 thoughts on “Trgovine odprte ob nedeljah in praznikih

  1. Nekdo se očitno še spomni tega. Dober članek, res. Sploh mi je všeč zaključek. Ti vzbudi kar mal upanja, četudi za nas res ni več praznikov in vse manj plače. Jankoviči pa se bogatijo naprej. Takšne resne reči imajo politiki in inšpekcija za drugorazredne. Tako, ko smo tudi me delavke.

  2. Glede na to, da vsi vpijejo kako je treba zategniti pas, zakaj pa ne bi vse trgovine bile v nedeljo zaprte? Ogromen prihranek v denarnicah občanov. LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja