Za Veliko noč oz.velikonočni čas je nekoč veljalo,” ako je kmet na veliki petek, soboto ali nedeljo sejal oz.obdeloval zemljo, mu ta ne bo obrodila!”

Velika noč in velikonočni čas je najpomembnejši krščanski praznik, ki se po velikonočni tradiciji od države do države razlikuje. Velika noč je čas spomina – praznovanja Jezusovega vstajenja, ki je bil na petek – veliki petek križan in je Jezus Kristus tretji dan, na nedeljo – velika nedeljo od mrtvih vstal.

Velika noč je premakljiv praznik, od katerega so datumsko odvisni tudi nekaterih drugih cerkveni prazniki.

Za Veliko noč je določeno; Velika noč je prvo nedeljo po prvi spomladanski polni Luni, kar pomeni, da je datumsko Velika noč med 22. marcem in 25. aprilom.

Poleg vsega je Velika noč tudi radosten čas barvanja pirhov, blagoslavljanja – žegnanja jedi in čas obloženih miz  s t.i. velikonočnimi dobrota, ki tradicionalno pomenijo šunko, hren in potico, pa tudi pisemska voščila za veliko noč – velikonočne voščilnice…

Skratka Velika noč je ne glede na pripadnost neko blagodejno obdobje, obdobje sprave, ki nam sporoča, da  je za ljubezen potrebno žrtvovanje, medtem, kjer prostora za sovraštvo ni!

Povezano:
Velika noč in Velikonočne voščilnice – čestitke za veliko noč – velikonočna voščila

News Reporter

1 thought on “Velika noč

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja